Hämmentävää ostotoimintaa hammashoitoalalla

Viime kuukausien aikana ovat monet hammaslääkäriasemien omistajat saaneet melkoisesti yhteydenottoja eri ostajatahoilta. Kuten ennustimme jo runsas vuosi sitten, niin pariksi vuodeksi kiihtyy hammaslääkäriasemien ostotoiminta sen jälkeen, kun lääkäriasemien omistustilanne jo on melkoisesti keskittynyt.

Viime vuosi pysyi vielä kohtalaisen rauhallisena yksityisten hammashoitoloiden ostosektorilla, mutta tämän vuoden puolella ostajatahojen aktiivisuus on lisääntynyt melkoisesti. Markkinoille on tullut myös sellaisia ostajatahoja, jotka aiemmin eivät ole olleet kiinnostuneita ostamaan hammaslääkäriasemia. Sinänsä tämä on ymmärrettävää, kun kuitenkin terveydenhoitoalaa pidetään oikein organisoituna ja johdettuna kohtalaisen kannattavana yritystoiminta-alueena.

Hämmentävää sen sijaan on ollut se, että on tullut myös sellaisia ostotarjouksia, joissa hintalupaukset ovat poikkeuksellisen korkeita. On sanottu, että yrityksen hinta voisi olla se, mikä on yrityksen kymmenen vuoden tulos. Kun normaalisti liikutaan noin kolmen vuoden tuoton hintatasolla ja korkeintaan yrityksen neljän vuoden tuoton kauppasummissa, niin tuollaiset varsin poikkeukselliset hintatarjoukset tuntuvat aika erikoisilta.

Ja joskus kommenttina siihen kysymykseen, mistä tuollaista rahaa löytyy, on ollut, että näiden tarjousten rahoittajat löytyvät lahden takaa sitä tarkemmin selventämättä. Tarjousten tekijät ovat kuitenkin olleet suomalaisia. Ja lisää kauppasummaa omasta yrityksestä on saatavissa, mikäli samaan kauppaan löytyisi vielä muitakin hammashoitoloita.

Kun meillä on monen vuoden kokemus SOTE-sektorin kaupoista niin hoiva-, kuin terveydenhoito- ja hammashoitoalalla, niin tuollaiset tarjoukset tuntuvat varsin oudoilta. Kun parin viime vuoden aikana olemme olleet Suomen suurin SOTE-sektorin kauppojen järjestelijä noin kolmellakymmenellä kaupalla, niin tiedämme hyvin tarkoin, missä rajoissa yritysten hinnat liikkuvat. Näin ollen myyjien on syytä olla varovaisia saadessaan poikkeuksellisen hyviä tarjouksia. Ja ainakin kannattaa ottaa kaupankäyntiin mukaan sellainen välittäjätaho, jolla on hyvä toimialan tuntemus.

 

Lisäinformaatiota:

Jarkko Wuorinen
puh. +358 50 537 6707
e-mail: jarkko.wuorinen@findais.fi

Posted in Blogi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *